Ai, ai, ai, wat moeten we er mee?

Het is een woord dat de laatste tijd overal opduikt en niet te vermijden lijkt, vooral omdat het zich zo razendsnel evolueert. Maar wat bedoelen we eigenlijk met AI? En in hoeverre beïnvloedt AI de wereld van videocommunicatie? En heeft het überhaupt invloed op onze werkgelegenheid? Maak je geen zorgen, in deze tekst zullen we alle belangrijke aspecten van videocommunicatie in samenhang met AI op een rijtje zetten.

Wat is ai?

AI staat voor artificiële intelligentie, oftewel kunstmatige intelligentie. Deze term word gebruikt om alle mogelijkheden met AI samen te vatten. In korte lijnen, ai is een verzamelnaam van een systeem dat complexe taken uitvoert waar voorheen menselijke input voor nodig was. Ik zou hier talloze voorbeelden bij kunnen noemen, hier de meest actuele voorbeelden.

Generatieve ai

Deze specifieke toepassing van technologie is ongetwijfeld degene die bij de meeste mensen als eerste opkomt. Dit omdat deze technologie de laatste tijd vaak in het nieuws is geweest. Deze AI stelt programma’s / tools in staat om veel verschillende originele online producten te creëren. Denk aan vloeiende en taalkundig correcte teksten over vrijwel elk denkbaar onderwerp, levensechte afbeeldingen die onder de juiste begeleiding ontzettend realistisch kunnen zijn. Professionals werken onderhand ook al een tijdje aan de komst van AI in videoproductie, met als doel technologie te ontwikkelen waarmee AI zelfstandig volledig realistische, originele video’s kan genereren.

Synthetische media

Het vervolg van generatieve AI draait om de mogelijkheid om producten zoals  beeld en geluid te bewerken. Deze technologie is onder andere ontwikkeld om een vleugje menselijke creativiteit te combineren met AI. Hoewel het nog in de beginfase van zijn ontwikkeling zit en niet volledig foutloos is, heeft het zeker potentie en onder de juiste begeleiding zou de technologie nu al opmerkelijk goede eindproducten kunnen opleveren. Samenwerking tussen mensen en deze nieuwe technologie brengt interessante mogelijkheden met zich mee voor creatieve uitingen en het maken van content.

Large language models

Dit zijn machines die in staat zijn om gesprekken met mensen te voeren omdat ze de menselijke taal begrijpen en erop kunnen reageren op een manier die bijna natuurlijk aanvoelt, waardoor de gesprekspartner het gevoel krijgt alsof ze met een echt persoon praten. Deze technologieën worden vaak ingezet voor toepassingen zoals vertalingen, samenvattingen, chatbots en het genereren van tekst. Een bekend voorbeeld hiervan is ChatGPT. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door de term: “machine learning”. Een term die bij elke vorm van ai komt kijken, alleen is bij de large language models extra zichtbaar. Elke kunstmatige intelligentie heeft data nodig, zonder data kan zeker een chatbot zoals ChatGPT niet functioneren. Hoe meer je kunstmatige intelligentie de kans geeft om te leren en zichzelf te ontwikkelen, hoe meer deze ai uiteindelijk zal kunnen, denk aan: de menselijke taal spreken, afbeeldingen genereren enzovoort.

Er zijn uiteraard veel meer vormen van kunstmatige intelligentie, alleen zijn dit de drie vormen die op het moment vrij actueel zijn of veel invloed hebben op de videoproductiewereld.


Toepasbaarheid op video

Om te begrijpen hoe AI de wereld van video beïnvloedt, moet je eerst de link begrijpen tussen Photoshop en video. Adobe heeft een nieuwe tool genaamd “Adobe Photoshop Generative Fill” geïntroduceerd. In Photoshop kun je een specifiek gebied selecteren en eenvoudigweg typen wat je daar wilt zien, bijvoorbeeld “blauwe lucht met een paar wolken,” en de generatieve AI van Adobe doet de rest.

Voorbeeld:

Het is eigenlijk heel simpel, en je krijgt een extreem realistische afbeelding. Met deze tool begint het boeiende verhaal over AI en video.

In de bovenstaande video kun je mogelijk al een idee krijgen van het gebruik van de Photoshop-tool. Wat we hier hebben gedaan, is eigenlijk vrij eenvoudig. We hebben het originele videofragment waarin de auto reed, op een door ons gekozen moment gepauzeerd. Vervolgens hebben we een screenshot gemaakt en dat bewerkt in Photoshop. We hebben alles geselecteerd, behalve de weg en de auto zelf. Met behulp van generatieve AI hebben we aangegeven welke achtergrond we wilden zien, en hebben daarbij enkele passende elementen toegevoegd, zoals een berg of een bootje. Elke aanpassing hebben we geëxporteerd als een afzonderlijke PNG-afbeelding, deze hebben we samengevoegd in Adobe After Effects en wat speelse effecten toegevoegd. Het resultaat was een speelse en interessante video.

In deze video kun je zien dat we volledig hebben geprofiteerd van de generative fill tool in combinatie met shot- en set extension. Het is ongeveer hetzelfde systeem als bij de vorige video. We begonnen met een shot waar iemand op een kruk zat, met een witte achtergrond. Dit shot hebben we met 50 procent verkleind en vervolgens in Photoshop bewerkt. Stap voor stap hebben we een geheel nieuwe kamer gegenereerd, en alle aanpassingen als afzonderlijke PNG-afbeeldingen geëxporteerd. Als de hele kamer eenmaal is gemaakt, lijkt het alsof het oorspronkelijke shot ineens twee keer zo klein is, vandaar de term “Shot Extension”. Dit opent natuurlijk deuren naar ongelofelijke mogelijkheden voor videoproductie. Tot slot hebben we alle afbeeldingen in Adobe After Effects gestapeld, gecombineerd met speelse effecten en geluiden, en zo hebben we een video gecreëerd die de impact van AI op video goed laat zien.


Toekomst

De toekomst ziet er veelbelovend uit voor AI in videoproductie. De technieken die we hier hebben laten zien, worden steeds gebruiksvriendelijker, sneller en realistischer. Het is goed mogelijk dat generatieve tools in de toekomst direct in software zoals Adobe’s Premiere pro worden toegevoegd, zodat je niet meer hoeft te wisselen tussen verschillende programma’s tijdens een project.

Professionals werken aan de tweede generatie van Artificiële intelligentie: “Text-to-Video”, wat eigenlijk neerkomt op het aansturen van kunstmatige intelligentie met tekst om ai gegenereerde video’s te maken. Als deze technologie net zo realistisch wordt als wat we nu al met beelden kunnen, kan dit de manier waarop we video’s maken behoorlijk gaan veranderen. Het zal misschien niet zo geavanceerd worden dat sommige video’s helemaal volledig geautomatiseerd kunnen worden, want er zullen altijd nog dingen zijn waar menselijke input voor nodig is.

Denk hierbij aan eventvideo’s voor de sfeerimpressie. Filmen op speciale locaties, voor een goed beeld van de locatie. Creatieve ideeën, enzovoort. kunstmatige intelligentie is en blijft een systeem dat door mensen is gemaakt. Het gaat nog  heel lang duren wil de mensheid ai zo ontwikkelen dat het zelf met nieuwe originele ideeën kan komen. Hoe dan ook, maak je geen zorgen, er valt nog genoeg te doen aan het interessante systeem van artificiële intelligentie.

Er zijn natuurlijk talloze onderwerpen wat betreft ai, dit is nog maar een klein deeltje van dit interessante systeem. Wij bij blender vinden het ontzettend interessant, ook vonden wij het ontzettend leuk om hier een blog over te schrijven. Wie weet zetten wij ChatGPT nog een keer aan het werk. 😉

Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Scroll naar boven