Veel gestelde vragen

Waarom staat er dataopslag op mijn offerte?

We filmen simpel gezegd in hoge kwaliteit en dat is inherent aan veel dataopslag. Daarom rekenen we een klein bedrag voor het opslaan, archiveren en back-uppen van al het materiaal. Zo blijft het materiaal op meerdere schijven nog jarenlang beschikbaar.  

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Hebben jullie ook een autocue?

Er zijn situaties waarbij het handig kan zijn om gebruik te maken van een autocue. Denk hierbij aan een boodschap waarbij de inhoud woord voor woord moet kloppen of een tekst die veel te lang is om te onthouden. Een autocue zorgt ervoor dat je je kan richten op het overbrengen van de boodschap in plaats van het onthouden van de tekst.  

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Hoelang duurt het gemiddeld voordat de video klaar is?

Daar is eigenlijk geen concreet antwoord op te geven. Video blijft maatwerk en daarmee ook de planning. Gemiddeld proberen we een bedrijfsfilm met uitgebreide pre-productiefase en meerdere draaidagen binnen 4 á 6 weken te produceren.  

Gaat het om klussen met maar één draaidag? Dan proberen we de klus binnen 3 á 4 weken af te ronden. Van pre-productie fase tot definitieve oplevering. Je ontvangt gemiddeld een week na de laatste draaidag een eerste versie van je video.  

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Hoeveel en hoe vaak mag ik aanpassingen doorgeven?

Feedback op onze producties vinden we erg belangrijk. Alleen zo komen we samen tot het beste eindresultaat. Het houdt ons scherpt en het dwingt ons om kritisch te kijken naar onze eigen resultaten. Daarom heb je bij elke video die we opleveren recht op één gratis feedbackronde.   

Om het proces soepel te laten verlopen vinden we het prettig als je de feedback binnen de organisatie verzameld en gebundeld aan ons terugkoppelt. Dat zorgt niet alleen voor consistentie, maar zo kunnen wij de feedback efficiënter en gestructureerd aanpassen. Uiteindelijk kan je de definitieve video op deze manier een stuk sneller in ontvangst nemen. 

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Waarom staan er audiorechten op mijn offerte?

We rekenen een vergoeding voor de muziekrechten die we moeten afkopen. Op deze manier kunnen we kwalitatief hoogwaardige muziek gebruiken en kan de film op elk platform ingezet worden, zonder dat je problemen ondervindt met betrekking tot copyright. Zo wordt je video dus niet offline gehaald in verband met een conflict. 

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Hoe leveren jullie de video’s aan?

Elke klant heeft bij ons zijn eigen persoonlijke portal. Hier kun je de projecten terugvinden en bekijken. Zo kan je ten alle tijden bij de bronbestanden komen. Ben je het bestand kwijtgeraakt dan kun je het hier eenvoudig terugvinden.

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Hebben jullie ook een drone?

We beschikken over de nieuwste DJI drone en alle juiste vergunningen en verzekeringen om er mee te mogen vliegen. Naast de basis certificaten (A1/A3) hebben we ook allemaal het aanvullende examen (A2) volbracht. Dit alles volgens de nieuwe Europese drone wet en regelgeving. 

Dit betekent niet dat er gegarandeerd op elke locatie gevlogen mag worden. Je hebt nog steeds te maken met wetgeving en regels waar rekening mee gehouden moet worden en daarbij is elke situatie anders. We bekijken in de pre-productie fase waar en hoe de drone ingezet gaat worden en wat daarin de mogelijkheden zijn. Veiligheid staat voorop.  

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Kunnen jullie alle ruwe bestanden sturen?

De rechten van het beeldmateriaal liggen altijd bij de maker. In dit geval dus bij ons. We doen dit omdat we grip willen houden op wat er met ons beeldmateriaal gebeurd. Zo kan het niet op een verkeerde manier bewerkt en gebruikt worden. Er is daarnaast ook kennis voor nodig om ons “LOG” videomateriaal op de juiste manier na te bewerken.  

Uiteraard is er in overleg op projectbasis wel wat mogelijk en kunnen wij het materiaal voor je voorbewerken zodat je er zelf mee aan de slag kan gaan. 

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Heb je een crew nodig voor de opnames?

Camera, regie, licht, geluid, planning, klantcommunicatie en het waarborgen van het script. Dit zijn onder andere facetten die komen kijken bij het opnemen van een video. Beeld je eens in dat dit door één persoon gedaan moet worden. Dat is veel. Heb je dan een crew nodig? Niet per se, maar je kan je vast voorstellen dat dit nogal wat vraagt van hem of haar en dat het ergens ten koste van gaat.  

Een opnamedag waarbij iedereen op de set zich kan focussen op zijn eigen specialisme zal ervoor zorgen dat de kwaliteit een impuls krijgt, de draaidag efficiënter verloopt en de klant beter ontzorgt kan worden. Daarnaast heb je simpelweg meer capaciteit en kan je in een kortere tijd meer gedaan krijgen. Wat ervoor zorgt dat je kan werken met meer en groter materieel op het gebied van licht, geluid, camera en overige randapparatuur. 

Een voorbeeldscenario. Neem bijvoorbeeld een regisseur, cameraman en camera-assistent als basiscrew. De cameraman kan zich richten op het shot dat klaargezet moet worden, met de juiste lens, instellingen, focus, kadrering, compositie en de camera-assistent helpt hem met het klaarzetten van het licht en het geluid. De regisseur is in de tussentijd in overleg met de klant en de figuranten over de handelingen die uitgevoerd moeten worden en de inhoud. Op deze manier is er altijd een aanspreekpunt voor de klant en verloopt de draaidag soepel. 

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Waarom rekenen jullie opnames per dagdeel?

Het is voor ons simpelweg niet rendabel om per uur te rekenen. Er komt namelijk meer bij kijken dan een uurtje filmen op locatie. Ten eerste lezen we ons voor vertrek goed in en maken een technisch plan van aanpak. Voordat we gaan filmen moeten wij o.a. de apparatuur gereed maken en in de juiste samenstelling opbouwen. Want elk concept is uniek en verreist maatwerk.

Na afloop van de opnames pakken we alles weer uit, controleren we de apparatuur, maken het schoon, plaatsen alles weer op de juiste plek terug, leggen accu’s weer aan de lading en maken we een back-up van de SD- kaarten.

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Wat moeten we zelf doen in de voorbereiding?

Wij ontzorgen jou volledig in de pre-productie fase. Samen maken we een plan van aanpak voor de productie. We bedenken een origineel concept, stellen een inhoudelijk script op en bedenken het beeldverhaal.

Daarnaast regelen we de juiste locaties, props, figuranten en vaak doen we ook nog een locatiecheck. Al deze informatie verwerken we in een productiehandboek. Dit alles ervoor dat de draaidagen zo soepel mogelijk kunnen verlopen en we ons kunnen richten op het uitlichten en filmen van high-end beelden. 

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Wat kost een video van 2 minuten?

Dit is één van de meest gestelde vragen maar het is ook de vraag waar je geen kant en klaar antwoord op kan geven. Vergelijk het met de vraag: “wat kost een nieuwbouwwoning?”

Voor beide geldt: het is maatwerk. Het concept bepaalt de investering. Moet er een voice-over in? Gaan we naar meerdere locaties? Moet er geïnterviewd worden? Wil je er ook animaties in?

Mijn tegenvraag is altijd: wat wil je vertellen en aan wie?

Wij kijken naar je communicatievraagstuk, geven advies over vorm en inhoud en denken mee binnen de kaders van het budget dat je voor ogen hebt. Heb je nog meer vragen? Neem dan vrijblijvend contact met Rick op.

Wil je meer weten over onze diensten of heb je nog andere vragen?

Scroll naar boven