Video’s op sociale media

Video heeft het visuele speelveld van sociale media veranderd en biedt talloze mogelijkheden voor content creators met diverse doelen, zoals communicatiemiddelen, amuserende posts en delers met commerciële doeleinden. Daarom is het essentieel dat mensen van alle generaties begrijpen hoe deze factoren kunnen worden ingezet. De mogelijkheden zijn divers en in deze blog helpen we je op weg om de beste social media vaardigheden in jezelf naar boven te halen.


YouTube

Sinds februari 2005 heeft YouTube zich ontwikkeld tot het huidige grote platform dat door verschillende generaties wordt gebruikt om video’s te bekijken of te delen. Content creators van over de hele wereld maken het meest gebruik van YouTube, maar het kan ook op een commerciële manier worden benut. De mogelijkheden op YouTube beginnen bij de drie hoofdcategorieën waar je uit kunt kiezen: video’s, de mainstream van YouTube en tevens de bekendste. Hier kun je vooral video’s bekijken voor amusementsdoeleinden, maar ook informatieve video’s, enzovoort. Shorts, een iets toegankelijkere variant van het originele YouTube, speelt in op opkomende trends met korte video’s die snel te bekijken zijn en niet snel saai worden. Tot slot biedt YouTube ook de mogelijkheid om te livestreamen, waarbij deze functie voornamelijk wordt gebruikt voor entertainment, maar soms ook voor informatieve inhoud. Vooral tijdens de coronaperiode werd livestreamen steeds populairder.

Video

Resolutie: 4K – 4096 x 2304

Aspect Ratio: 16:9

Bestandsformaat: MP4

Lengte: Maximale lengte – 12 uur

Shorts

Resolutie: Full HD – 1080 x 1920

Aspect Ratio: 9:16

Bestandsformaat: MP4

Lengte: Maximale lengte – 60 seconden


TikTok

TikTok is enorm populair bij een jonger publiek en is een app die volledig draait om de trend van korte video’s. Het biedt veel mogelijkheden voor zowel creators als bedrijven. Met de korte en pakkende videocontent kunnen content creators snel een wereldwijd publiek bereiken. Op commercieel gebied heeft TikTok ook zijn voordelen, aangezien partijen gemakkelijk een jongere doelgroep kunnen aanspreken. Je video heeft een grote kans om snel veel weergaven te krijgen, omdat deze snel wordt opgepikt door het algoritme, wat er vervolgens voor zorgt dat het bij het juiste publiek terechtkomt.

Shorts

Resolutie: Full HD – 1080 x 1920

Aspect Ratio: 9:16

Bestandsformaat: MP4

Lengte: Maximale lengte – 10 minuten


Facebook

Facebook is al geruime tijd een van de bekendste social media platformen. Wereldwijd delen mensen van allerlei achtergronden met diverse doelen veel content op de site. Denk aan mensen die hun ervaringen willen delen, anderen die iets willen verkopen, enzovoort. Op Facebook is er ruimte voor diverse vormen van content, waaronder video’s. Wanneer het over video’s op Facebook gaat, kun je denken aan ervaringsdelingen, vlogs of productvideo’s. Dit alles dient om mensen te amuseren of juist reclame te maken voor een dienst of bedrijf. Mensen die content delen op Facebook richten zich over het algemeen op een iets oudere doelgroep, gezien het feit dat er relatief weinig jongeren op Facebook actief zijn.

Facebook Stories is een functie waarmee gebruikers korte video’s delen die na 24 uur verdwijnen. Het biedt bedrijven kansen voor tijdelijke promoties, het delen van behind-the-scenes content en productlanceringen. Met Story advertenties kunnen bedrijven betaalde promoties tussen gebruikersverhalen plaatsen. Het stelt bedrijven in staat om op een informele en directe manier met hun doelgroep te communiceren, waardoor het zeer waardevol wordt op commercieel gebied. Deze korte content draagt bij aan de betrokkenheid met je doelgroep.

Video

Resolutie: Full HD – 1080 x 1080

Aspect Ratio: 1:1

Bestandsformaat: MP4

Lengte: Maximale lengte – 4 uur

Story

Resolutie: Full HD – 1080 x 1920

Aspect Ratio: 9:16

Bestandsformaat: MP4

Lengte: Maximale lengte – 2 minuten


Instagram

Instagram is al jarenlang ontzettend populair, vooral onder jongeren. Enkele jaren geleden introduceerde Instagram de Instagram Reels. In eerste instantie werd dit door veel mensen niet veel gebruikt, maar ongeveer drie jaar geleden begonnen de reels echt populair te worden. Reels worden vooral ingezet voor amusante doeleinden, maar er is zeker ruimte voor commerciële posts, zoals sponsors, uitnodigingen, testimonials, enzovoort. De content op Reels richt zich vaak op een wat jongere doelgroep, en de inhoud heeft zich daar goed op aangepast. Reels biedt veel kansen voor creatieve expressie. Je kunt gebruikmaken van verschillende bewerkingstools, effecten en muziek om aantrekkelijke en boeiende content te creëren. Dit kan vervolgens bijdragen aan het bereik en de vindbaarheid van je video.


Instagram Stories zijn korte foto’s en video’s die na 24 uur verdwijnen. Bedrijven kunnen hiermee op een leuke manier communiceren, tijdelijke aanbiedingen delen en via Story advertenties gericht adverteren tussen gebruikersverhalen. Door de dynamische en visuele kenmerken van Stories is er meer betrokkenheid, waardoor het waardevol wordt voor commerciële doeleinden. Het is een interactieve manier waarmee bedrijven op een boeiende wijze met hun publiek kunnen praten.

Story / Reels

Resolutie: Full HD – 1080 x 1920

Aspect Ratio: 9:16

Bestandsformaat: MP4

Lengte: Maximale lengte – 1 minuut


LinkedIn

LinkedIn biedt aanzienlijke mogelijkheden voor professionals. Het delen van krachtige en boeiende video’s vergroot de zichtbaarheid van je bedrijf. Met de groeiende trend van video op dit platform zijn er talloze kansen om video in te zetten voor commerciële doeleinden. Hoewel het platform momenteel voornamelijk wordt gebruikt voor zakelijke markten en netwerken, vormt het plaatsen van een video een ideale manier om op te vallen als organisatie. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door middel van een vacaturevideo of een jubileumvideo.

Video

Resolutie: Full HD – 1080 x 1080

Aspect Ratio: 1:1

Bestandsformaat: MP4

Lengte: Maximale lengte – 90 seconden


Tips en Tricks

Het is cruciaal dat video’s een positieve indruk achterlaten bij het publiek, maar dit is niet altijd eenvoudig. Er zijn verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, omdat anders de video op een verkeerde manier kan worden geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld het vastleggen van beelden, het bewerken van de video en het uiteindelijk publiceren ervan.

Tip 1:

Een video moet een goed onderwerp hebben, aangezien dit van essentieel belang is. De video moet uiteraard relevant zijn, vooral wanneer het gaat om commerciële doeleinden.

Tip 2:

Het begint met het vastleggen van je beelden; je video moet niet te lang zijn, het mag niet saai worden, en het publiek moet de video gemakkelijk begrijpen. Zorg ervoor dat je handelingen niet te langdradig worden.

Tip 3:

Een andere effectieve aanpak is het filmen vanuit meerdere camerastandpunten. Door te schakelen tussen verschillende camerastandpunten blijft je video levendig en voorkom je dat het snel saai wordt.

Tip 4:

Bij het bewerken van je beelden is het van belang dat je creatief blijft en met nieuwe, interessante ideeën komt. Tegelijkertijd is het belangrijk om niet te overdrijven. Een succesvolle bewerking kan je video op onschatbare wijze verbeteren.

Tip 5:

voeg ondertiteling toe, dat verdoezelt al gelijk een groot deel van een kale video. Je kan ook de onderwerpen die je wilt benadrukken in beeld laten verschijnen door middel van steekwoorden.

Tip 6:

Als je binnen je persoonlijke bewerkingssoftware iets niet begrijpt, is Google je beste vriend! Er zijn talloze tutorials op internet die vrijwel altijd toepasbaar zijn.

Tip 7:

Ook de lengte van de video is van belang, gezien de aandachtspanne van de huidige generaties aanzienlijk is afgenomen. Dit varieert natuurlijk per video, vooral bij kortere video’s. De meeste mensen verwachten op hun TikTok-, Instagram- of LinkedIn-pagina geen extreem lange video’s. Daarom is het cruciaal om niet te overdrijven. Houd de content boeiend en interessant.


Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Scroll naar boven