Videotrends 2024

videotrends 2024

Video blijft één van de beste communicatiemiddelen om je doelgroep te bereiken, in 2024 zal dit niet anders zijn. En wij bij Blender Media zijn al goed voorbereid op de trends en ontwikkelingen. Het nieuwe jaar zit er alweer aan te komen. In deze blog lees je een aantal actuele trends en ontwikkelingen.


Short video’s

Je ziet ze misschien steeds vaker voorbij komen op je sociale media en andere online platformen, Shorts. Maar waarom eigenlijk? En waarom zou je een video nodig hebben die zo kort is? Geen zorgen, er zijn genoeg voordelen aan deze kleinschalige video’s. Short video’s is eigenlijk een “moderne” term voor kortdurende video’s, vaak niet langer dan een minuut. Dan kom je eigenlijk al snel uit op een groot voordeel, lengte. Uit onderzoek van 90seconds blijkt dat video’s makkelijker blijven hangen als ze van korte duur zijn, wij citeren:

“Probeer niet langer dan 1 minuut te gaan als je kunt. Mensen dwingen om ergens anders heen te gaan om een langere video te bekijken schaadt onvermijdelijk de betrokkenheid. Maar als je langer gaat, voor een verhaal dat wat complexer en gestructureerder is, probeer het dan tussen de 2 en 5 minuten te houden.”

Ook biedt een korte video meer kansen voor creativiteit en originaliteit, een short wordt vaak beoordeeld op vormgeving, bijvoorbeeld teksten of plaatjes. Ook maakt dit de video meestal prettiger om te kijken en krachtiger in het overbrengen van informatie. Korte video’s hebben een hogere potentie om viraal te gaan, dit vergroot de vindbaarheid van de deler.


AI video’s

Ai is natuurlijk ontzettend actueel en ook video ontwikkeld zich op het gebied van ai. Je ziet steeds meer video’s op internet verschijnen die diep ingaan op AI-tools en het gebruik van Ai-tools, denk aan tutorials, shortcuts enzovoort. AI blijft zich ontwikkelen dankzij de term “machine learning”, en zal ook in 2024 een ontzettende grote factor zijn in de videowereld. Wil je meer weten over dit bijzondere staaltje techniek? Bekijk dan onze blog waar we volledig ingaan op AI en de toepasbaarheid op video. Klik hier!


Geluidloze video’s


Voor veel mensen kan dit misschien een beetje vreemd klinken: een video zonder geluid? Deze soort video’s bestaat al een tijdje, maar in 2024 zal dit alleen maar toenemen. De belangrijkste reden hiervoor is simpel: niet iedereen kan of wil altijd video’s met het geluid aan bekijken. Dit kan te maken hebben met waar mensen zich bevinden, zoals op een zakelijke locatie waar het ongepast kan zijn of als onbeleefd wordt beschouwd om oortjes te gebruiken, zoals tijdens een gesprek, enzovoort. Geluid is voor veel mensen gewoon niet altijd handig.

Uit een onderzoek van www.mediarelations.nl blijkt dat ongeveer 85 procent van de kijkers van video’s op platforms zoals de website Little Things, met maandelijks gemiddeld zo’n 150 miljoen weergaven op Facebook, deze video’s zonder geluid bekijkt. Dit zet videomakers voor de uitdaging om na te denken over hun oude werkzijzen, met name op sociale media. Het is daarom belangrijk om je video’s visueel duidelijker te maken door bijvoorbeeld ondertiteling toe te voegen, kernwoorden weer te geven in de video en duidelijke beelden te tonen die ook zonder geluid begrepen kunnen worden. Op die manier geef je mensen de mogelijkheid om zelf te kiezen of ze een video met of zonder geluid bekijken.


Smartphone-producties


Het opnemen van video’s met smartphones is steeds gangbaarder geworden, en sommige partijen maken hier bewust gebruik van. Dit kan voortkomen uit een tekort in personeel of professioneel apparatuur, budgetoverwegingen en klantgerichtheid. Op sociale media geven mensen soms de voorkeur aan eenvoudiger geproduceerde video’s, wat zorgt voor een minder formele sfeer. Een opvallend voorbeeld van smartphoneproductie is de #ShotOniPhone-campagne van Apple, waarbij ze de kwaliteit van hun apparaten benadrukken door een volledige productie met een smartphone te filmen.

Bij Blender hebben we deze trend vroeg opgepikt. Naast de groeiende vraag naar hoogwaardige videoproducties merken we dat klanten ook steeds vaker snel gemonteerde content willen op basis van hun eigen materiaal. Om aan deze vraag te voldoen, hebben we meer dan een jaar geleden de Editbrigade opgericht.


Verticale video’s

De groei van sociale media brengt veel met zich mee, waaronder ook de verticale content. Voorheen werden video’s vaak horizontaal opgenomen, dit is nog niet verdwenen maar wel flink gekelderd. Dit komt mede door de Smartphone-producties, veel mensen bewerken de beelden die ze geschoten hebben gelijk op hun smartphone. Door de opkomst van Tiktok, Instagram Reels en YouTube shorts worden de rechtopstaande beelden als gebruiksvriendelijker ervaren, wat logisch is, het vult je hele scherm op en de video’s zijn vaak aan de korte kant en niet te ingewikkeld. Dit zorgt ervoor de je video opvalt en dat is het voornaamste doel van een video posten.


Er zijn natuurlijk veel meer trend en ontwikkelingen die in 2024 zullen groeien. Wij bij Blender hebben er in ieder geval erg veel zin in.

Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Scroll naar boven